Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΣΕ ΠΟΙΟΝ; ΣΕ ΠΟΙΟΝ; ΣΕ ΠΟΙΟΝ;






Από το sentragoal.gr του Κώστα Καίσαρη (η είδηση στην ερώτηση στο τέλος του κειμένου):

Οσο και να θέλεις, αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, δεν θα το κάνεις.


ΑΝ μη τι άλλο ο Σταύρος Κοντονής γνωρίζει κόσμο. Ούτε δύο μήνες δεν είναι καλά καλά στο υπουργείο κι έχει διευρύνει τους ορίζοντές του. Κάνει καινούργιες γνωριμίες. Κάθε μέρα σχεδόν, κάποιον δέχεται στο γραφείο του. Τον Μαρινάκη κατά μόνας, με τον οποίον ξεκίνησε πρώτος. Τον Αλαφούζο κατά μόνας. Μαρινάκη και Αλαφούζο και τους δύο μαζί.
Εδώ ακριβώς θα κάνω μια στάση. Και θα γυρίσω 35 χρόνια πίσω. Οταν ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Για τον σχετικά νεαρό Κώστα Καίσαρη, η καθημερινή πολύωρη παρουσία του για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στα γραφεία της ΕΠΑΕ ήταν σχολείο. Λάθος. Πανεπιστήμιο. Επιπέδου Χάρβαρντ και χωρίς να πληρώνεις δίδακτρα μάλιστα. Διά βίου μάθηση μπορείς να πεις, αφού μιλάμε για σχεδόν είκοσι χρόνια. Γιώργος Δέδες. Βίκτωρας Μητρόπουλος. Αλέξης Κούγιας. Κώστας Αλαμάνος, ο συχωρεμένος ο Πέτρος Θεοδωρίδης. Λουκόπουλος. Καλογιάννης. Στις συνελεύσεις, Σταύρος Νταϊφάς και Γιώργος Βαρδινογιάννης. Κοσκωτάς. Σαλιαρέλης. Σωκράτης Κόκκαλης. Θωμάς Μητρόπουλος. Ο ευρηματικός Νίκος Κανελλάκης.
Και δεν ήταν μόνο οι παράγοντες. Ηταν οι αθλητικοί δικαστές. Εφέτες εν ενεργεία. Δικηγόροι. Προπονητές. Ποδοσφαιριστές. Από ένα σημείο και μετά, μάνατζερ. Ειδικά όμως, οι παράγοντες ήταν διόλου κάλτσες. Κι ο τελευταίος πονηρόβλαχος σε πούλαγε και σ' αγόραζε. Μάθαινες το ποδόσφαιρο σε καθημερινή βάση. Κι από την καλή κι απ' την ανάποδη. Από μέσα.
Σ' αυτή τη θέση βρίσκεται και ο Κοντονής. Δεν αγνοώ ότι είναι κάποιας ηλικίας. Οπως επίσης ότι είναι δικηγόρος. Εξ επαγγέλματος, δηλαδή, ξέρει να κόβει φάτσες και να βγάζει συμπεράσματα. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον δικηγόρο. Η δουλειά του είναι να λέει ψέματα. Οπως και τον γιατρό. Δεν μπορείς να του πεις ψέματα. Τύπους όμως που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να τους βρεις στην κανονική ζωή. Είναι σπάνιοι. Δυσεύρετοι.
Ετσι, λοιπόν, κι ο Κοντονής. Λες και άνοιξε μια πόρτα και μπήκε σ' έναν άλλον κόσμο. Σ' έναν μαγικό κόσμο. Σε μια άλλη διάσταση. Και δεν περιορίστηκε μάλιστα, στις εγχώριες εμπειρίες. Με τους παράγοντες της ΕΠΟ, Γκιρτζίκη και Τοπολιάτη. Με τον Σπύρο Καλογιάννη της πάλαι ποτέ ΕΠΑΕ, που έχει αμέτρητες ώρες ποδοσφαιρικής πτήσης. Μπαρουτοκαπνισμένος. Με παράσημα.
Ο Κοντονής το πήγε ακόμα παραπέρα. Εφτασε μέχρι την Ελβετία. Μέχρι τη Νιόν. Είδε και γνώρισε τον Πλατινί. Τους χαρτογιακάδες της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Και συνεχίζει. Ντούρασελ. Σε συνδυασμό με τη δημοσιότητα, μιλάμε για το πλέον εκρηκτικό κοκτέιλ. Μέχρι και τους παλαίμαχους τους Παναθηναϊκού δέχθηκε στο γραφείο του. Μέχρι που φώναξε τον Γιώργο Ορφανό για να του προσφέρει τεχνογνωσία.
Ο Ορφανός ως υφ. Αθλητισμού το 2006 πήγε να κάνει τα ίδια. Εφαγε την μπούφλα από τη ΦΙΦΑ και ανέκρουσε πρίμνα. Υστερα από εννιά χρόνια, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα βρίσκεται όντως σε χειρότερη κατάσταση κι ένας άλλος υφ. Αθλητισμού έχει μπει στη διαδικασία να γνωρίζει κόσμο και να αποκτά εμπειρίες. Κι όταν εδώ και 36 χρόνια που υπάρχει επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν κατάφερε να το φτιάξει κανένας υφ. Αθλητισμού, τι πιθανότητες έχει ο Κοντονής; Μία στις εκατό; Ή ακόμα λιγότερες; Και δεν είναι θέμα βούλησης και καλής διάθεσης. Οσο και να θέλεις, αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, δεν θα το κάνεις ποτέ. Και μέχρι να μάθει ο κάθε υπουργός (αν θέλει να μάθει και δεν είναι Ανδριανός, όπως οι περισσότεροι) θα έχει έρθει ο επόμενος. Αυτά.
Και μόνο ότι έχουνε φύγει οι Σαμαροβενιζέλοι, τους αρκεί
ΝΑ τα λέμε όλα. Αν δεν υπήρχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Τσίπρας όφειλε να τον είχε ανακαλύψει. Μιλάμε για τον απόλυτο σταρ. Θα σας πω κάτι σε παγκόσμια αποκλειστικότητα: Για πρώτη και για τελευταία φορά υπουργός Οικονομικών είναι συμπαθής. Δίνει αυτόγραφα. Ο κόσμος έκανε ουρά για να φωτογραφηθεί μαζί του. Διαδήλωση έγινε τις προάλλες στην Κρήτη. Στα Χανιά. Κι από κοντά η Δανάη. Μπορεί να μην είναι μαέστρος σαν την Ευγενία Μανωλίδου, αλλά όπως πάει θα την ξεπεράσει. Με φωτογραφήσεις στα λάιφ-στάιλ περιοδικά, φορώντας στολή easy rider. Οπως αρμόζει δηλαδή σε μια κυρία που πάει στο γραφείο με τη μηχανή της. Είχε δει κανείς μέχρι τώρα τη γυναίκα του Στουρνάρα; Ποζάρισε σε φωτογράφηση η γυναίκα του Χαρδούβελη; Ο Γιάνης δεν την έχει κλεισμένη τη Δανάη μέσα στο σπίτι. Είναι αριστερός. Είναι δημοκράτης. Είναι ελεύθερος άνθρωπος. Γιάνης και Δανάη είναι πλέον το πιο διάσημο και λαμπερό ζευγάρι. Δεν έχει σημασία που η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νομοσχέδιο. Ο κόσμος, όσοι έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, είναι ευτυχισμένος. Εχω φίλο, καλό φίλο, που μου γκρινιάζει κάθε μέρα: «Μη γράφεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σταμάτα». Ετσι πάει. Και μόνο ότι έχουνε φύγει οι Σαμαροβενιζέλοι, τους αρκεί.
Αριστερά-δεξιά δεν έχει καμία σημασία, αυτό που μετράει είναι ο προορισμός
ΠΡΩΤΗ φορά. Πράγματι. Πρώτη φορά αριστερή παρέλαση. Με πρώτο και καλύτερο να σέρνει τον χορό τον καραδεξιό Παναγιώτη Καμμένο. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, γιατί όταν του ζήτησαν να χορέψει καλαματιανό αρνήθηκε ευγενικά. Ο τάβαριτς Λαφαζάνης, αντίθετα, συνελήφθη από την κάμερα να κουνάει το κεφάλι του ρυθμικά, προσαρμοζόμενος στους παιάνες της στρατιωτικής μπάντας. Σαν τα σκυλάκια που βάζανε στα αυτοκίνητα. Αριστερά-δεξιά ωστόσο, δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που μετράει είναι ο προορισμός. Αριστερά πάνε τα αυτοκίνητα στην Αγγλία. Με το τιμόνι δεξιά. Αλλάζει κάτι; Αυτό που μετράει είναι ποιος είναι ο προορισμός σου. Το αν οδηγάς από δεξιά ή από αριστερά, δεν λέει απολύτως τίποτα. Κι αλλαγή προορισμού, αλλαγή κατεύθυνσης, η ταπεινότητά μου δεν έχει διαπιστώσει. Στα λόγια ναι. Η αστυνομία πλέον είναι καλή. Οι παρελάσεις πλέον, είναι καλές. Οπως και τα δημοτικά τραγούδια. Με το ανάλογο επιχείρημα μάλιστα: «Γιατί να χαρίζουμε τον πατριωτισμό στους δεξιούς και στους ακροδεξιούς;». Ποιος είπε όμως ότι ο πατριωτισμός είναι ενιαίος; Τι σχέση έχει η 25η Μαρτίου με τους ΟΥΚατζήδες που φωνάζουνε στην παρέλαση ότι θα πάρουνε την Πόλη; Αν είναι έτσι, να το πάει ένα βήμα ακόμα παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ: Να διευρύνει την κυβέρνηση και να κάνει άνοιγμα στον Καρατζαφέρη. Που είναι ακόμα πιο πατριώτης από τον Καμμένο. Και δεν έχει διστάσει να πει «η επανάσταση της 25ης Μαρτίου τελεί εν αναστολή». Ολοι μαζί να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά. Οπως και την αδελφούλα την αληθινή που τη λένε Βόρεια Ηπειρο και είναι ελληνική.
Ερώτηση: Σε ποιον έγινε δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας για χρέη 31 εκατομμυρίων στο Δημόσιο;
Εμείς θα νικήσουμε. Εμείς θα μπούμε στο Βερολίνο. -Κώστας Ζουράρις (συγκυβερνήτης).

για την αντιγραφή

Κ.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου